KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TARAFINDAN DÜZENLENECEK "İYİ YÖNETİM İLKELERİ YARIŞMASI" HAKKINDA TOPLANTI
544
11:10
27.12.2018

 

Yarışma çerçevesinde bugün İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzde yapılan toplantıya Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref Malkoç, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Kamu Denetçiliği Kurumu Kurumsal İletişim Başkanı Sayın Mehmet Sarı, Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Denetçisi Sayın Arif Dülger, Millî Eğitim Müdür Yardımcılarımız ve İlçe Millî Eğitim Müdürlerimiz katıldı. 

Kamu Denetçiliği Kurumunun temel görevinin idarenin her türlü eylem ve işlemlerini denetlemek olduğunu bildiren Başdenetçi Şeref Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumunun diğer denetim kurumlarından farkı şudur; Kamu Denetçiliği Kurumu insanımızın, vatandaşımızın avukatıdır bir bakıma gülen yüzüdür, idarenin de hasmı değildir. Verdiği tavsiye kararlarıyla idareye yol gösteren bir kurumdur. Dünyadaki yaygın adı ombudsmanlıktır. Devlet her alanda hizmet verir. Önemli olan vatandaşın memnuniyetidir.  Otokontrol hizmeti gören kurumumuz, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla hareket ediyor.  Vatandaşın hem gülen yüzüdür hem de idarenin yol göstericisi bu açıdan çok önemli bir kurumdur.” dedi.

İyi Yönetim İlkelerinin Yerleşmesi

Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşın hak arama kültürünü geliştirmek için kurulan kurumlardan biri olduğunu söyleyen Malkoç, “Vatandaş, idareyle olan temasında bir haksızlığa, yanlışlığa, idarenin tutum ve davranışında bir ayrımcılık olduğunu hissederse Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilir. Kamu Denetçiliği Kurumu mahkemeye gitmeden önce vatandaşın mutlaka başvurması gereken bir kurumdur. Çünkü başvuru çok kolay, başvurulardan ücret almıyoruz. Ayrıca, bize yapılan müracaatları 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde neticeye bağlıyoruz.  Kurumumuzun diğer bir özelliği de bize yapılan başvurularda idareyle görüşüp dostane çözüm yolları arıyoruz yani idareyle vatandaş arasındaki ilişkilerde köprüyüz. İstiyoruz ki vatandaş idareyle olan sıkıntısını mahkemeye intikal ettirmeden halletsin.” şeklinde konuştu

Kamu Denetçiliği Kurumunun idarenin vatandaşa daha iyi hizmet vermesi, idarenin şeffaf çalışması, Türkiye’de iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi ve insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaştırılması için çalışan bir kurum olduğunu ifade eden Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu, özellikle gençlerimiz arasında, liselerde hakkaniyeti ve adaleti yaygınlaştırmaya çalışıyor. İdareye dostane kararlarımızla yol göstermek sürecinde yetişen gençlerimize katkıda bulunmak için bu yarışmayı birlikte yapıyoruz. Gençlerimiz hakkaniyet, adalet, iyi yönetim ilkeleri ve hak arama kültürü hakkında bilgilensin istiyoruz. Kabiliyeti olan gençlerimizin yetenekleri doğrultusunda çalışmalar yapmalarını önemsiyoruz. Umut ediyorum ki bunun sonucunda ortaya çıkacak güzelliklerden sizler de bizler de memnun olacağız. Programın ödül törenini Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapmayı düşünüyoruz. Ortaya çıkacak olan ürünlerimizi çeşitli platformlarda sergileyeceğiz. Emeklerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Denetçisi Arif Dülger ise kurumun idarenin işlem ve eylemlerini, tutum ve davranışlarını, insan hakları açısından denetlediğini ifade etti.  Yarışmanın lise çağındaki gençlerimizin idareden hizmet beklentilerini yükseltmeyi ve hak arama kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladığını, bu bakımdan yarışmanın duyurusunun mutlaka iyi yapılması gerektiğini hatırlattı. Dülger, “Bizim hedefimiz, idarenin hizmet kalitesini daha ileri noktalara taşımak. Hizmet kalitesini artırırken, verdiğimiz kararlarla idareye yol göstermek, yardımcı olmak, vatandaşın da kendisine tercüman olmak ve bu çerçevede gençlerimizin düşüncelerini, yaklaşımlarını önemsiyoruz. Yarışmanın temel amacı, lise çağındaki gençlerin idareden hizmet beklentilerinin standartlarını yükseltmek, onlara iyi yönetim için gerekli olan temel ilkeleri ve idarenin bu ilkelere göre hareket etmeleri gerektiğini öğretmektir. Bu bağlamda Kamu Denetçiliği Kurumunun gençler arasında tanınmasını ve bilinmesini sağlayarak gençlerin ombudsmanlık ile iyi yönetim arasındaki ilişkiyi kurmalarına yardımcı olmak hedefi öne çıkıyor.” dedi. 

Kamu Denetçiliği Kurumu Kurumsal İletişim Başkanı Mehmet Sarı, yarışmanın amacı ve kapsamı üzerinde bir sunum yaptı.  Sarı, “Gençler ombudsmanlıkla tanışıyor” sloganıyla yola çıkan yarışmanın, gençlerin kamu ve devletle ilişkilerini nitelikli kılmayı hedeflediğini belirtti. 

Gençlerimiz ve İyi Yönetim 

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise,  Kamu Denetçiliği Kurumunun hak arama kültürü konusunda önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Kamu Denetçiliği Kurumu, iş birliğinin, uzlaşmanın, birlikte çözüm bulmanın çok iyi bir yöntemini gösteriyor. Hak ve adaletin en güçlü teminatı olan hızlı işleyen bir hak sisteminin tesisi insan hakkını, demokrasiye bağlı bireylerin yetişmesine bağlıdır. Kurumun çalışmaları hak aramanın birlikte nasıl mümkün kılınabileceğini gösteriyor. Bizler de okullarımızda örnek olayları anlatarak gençlerimizin yetişmesine ve bu tür etkinliklerde aktif olmasına önem vermeliyiz. Ayrıca yarışma çerçevesinde okulda çocuklarımızın ürettiği eserler üzerinde düşünmeliyiz. Bu bağlamda yarışma bizlerin çalışmaları için de bir ayna olacak. Umut ediyorum ki ufkunuz geniş olacak.”

Eğitim kurumlarında iyi yönetim ilkelerinin gençler tarafından bilinmesinin gelecekte sunacağı imkânlara değinen Yazıcı, “Lise çağında gençlerimizin iyi yönetim üzerinde düşünmeleri oldukça önemli. Gençlerimizin tüm ürünleri anlamlı ve önemlidir. Bu şekilde iş birliklerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Bunun oldukça pozitif geri dönüşleri olacaktır. Kamu Denetçiliği Kurumuna Müdürlüğümüzle böyle bir etkinlik içerisinde oldukları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Program hediye takdimi ile sona erdi. 

Yarışmanın Konuları ve Ödüllendirme 

Yarışmada birbiriyle bağlantılı, iyi yönetim ilkelerinden olan, “Kamu Hizmetlerinde Şeffaflık ve Ombudsmanlığın Rolü”, “Kamu Hizmetlerinde Nezaket ve Ombudsmanlığın Rolü” ve “Kamu Hizmetlerinde Ayrımcılık Yapılmaması ve Ombudsmanlığın Rolü” konuları seçildi.  Yarışmaya katılan öğrenciler, bu konulardan herhangi birini seçip işleyebileceği gibi üç konuyu tek bir eserde ele alabilir.

İstanbul’da toplam 5.5 milyon öğrenci vardır. Bu öğrencilerin yaklaşık 1 milyonu lise öğrencisidir. Bu öğrenciler 1500’den fazla ayrı lisede eğitim görmektedir.  Bu nedenle, sadece bir ilde tek bir organizasyon ile en fazla sayıda ulaşılabilecek genç İstanbul’dadır. İlimizde yapılacak böyle bir yarışma ile en yüksek sayıda hedef kitleye ulaşılması mümkün olacaktır.

Yarışmada ödüle layık görülen öğrenciler, okulları ve eserleri İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) web sayfalarından açıklanacaktır. Yarışmaya katılan lise ve dengi okullardaki öğrencilerimizden ödüle layık görülenler para ödülü ile ödüllendirilecek.  Birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin lira ödül verilecek. Ayrıca her dalda üç yarışmacıya biner olarak teşvik ödülü verilecek.

Yarışma afişi, amacı ve şartnamesi başta olmak üzere diğer ayrıntılara https://yarisma.ombudsman.gov.tr/  adresinden ulaşılabilir.  

27-12-201827-12-201827-12-2018

Yayın Tarihi: 27.12.2018